Przedszkole Nr 2|"Słoneczko"|w Wołowie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 549956
  • Do końca roku: 160 dni
  • Do wakacji: WAKACJE!!!

Kalendarium

Środa, 2019-07-24

Imieniny: Kingi, Krystyna

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

Oferta gastronomiczna

Dzieci otrzymują 3 posiłki dziennie:

  • I Śniadanie         godz.    8:30
  • II śniadanie        godz.  11:30
  • Obiad                   godz.  13:30

Posiadamy dobrze wyposażone kuchnie w każdym z budynków, w związku z tym serwujemy domowe posiłki z dużą ilością warzyw i owoców. Posiłki przygotowywane są w całości w naszych kuchniach.  Dbając o zdrowe żywienie dzieci, przygotowujemy posiłki w piecu konwekcyjno-parowym, dzięki temu użycie tłuszczy i soli jest znacznie ograniczone.

Realizujemy Dobrą Praktykę Żywieniową typu HACCP.

W ramach realizacji programu "Mamo, tato, wolę wodę", dzieci piją wodę. Jest ona również ciągle dostępna w holach obu budynków przedszkolnych, gdzie usytuowane są dystrybutory z wodą.

W okresie od 17 września 2018 r. przygotowujemy obiady dla uczniów Szoły Podstawowej nr 1 w Wołowie.

 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

Legenda:

1.

Zboża zawierające gluten

2.

Skorupiaki i produkty pochodne

3.

Jaja i produkty pochodne

4.

Ryby i produkty pochodne

5.

Orzeszki ziemne

6.

Soja i produkty pochodne

7.

Mleko (laktoza) i produkty pochodne

8.

Orzechy i produkty pochodne

9.

Seler i produkty pochodne

10.

Gorczyca

11.

Nasiona sezamu

12.

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu > 10 mg/kg

13.

Łubin

14.

Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier waniliowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Źródło :

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

                                         

 JADŁOSPIS NA OKRES: 01.07.2019 r. – 05.07.2019 r.

 

Data

Dzień tygodnia

I śniadanie

II śniadanie

obiad

01.07.2019

Poniedziałek

Chleb zwykły z masłem (1,7), pasztet, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną

Bułka weka z masłem (1,7), sałata, ser żółty (7), pomidor, kawa (7), herbata z cytryną, woda, jabłko

Zupa z fasolki szparagowej (9), kurczak w sosie śmietanowym z brokułem (1,7), makaron (7), kompot wieloowocowy

02.07.2019

Wtorek

Makaron na mleku (1,7), chleb z masłem (1,7), pasta rybna (filet z makreli, ketchup, masło) (4,7), szczypiorek, herbata z cytryną

Bułka słodka z marmoladą (1,7), mleko (7), herbata z cytryną, woda, arbuz

Zupa ryżowa (9), kotlet schabowy (1,3,7), surówka z ogórka zielonego i papryki czerwonej, ziemniaki z koperkiem, kompot porzeczkowy

03.07.2019

Środa

Płatki ryżowe na mleku (7), chleb graham z masłem (1,7), twarożek (ser twarogowy, śmietana) (7) z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa

Bułka weka z masłem (1,7), sałata, kiełbasa krakowska sucha, papryka czerwona, herbata z sokiem, woda, banan

Zupa pomidorowa z zacierką (1,7,9), kotlet z jaj (1,3), sałata ze śmietaną (7), ziemniaki z koperkiem, kompot jabłkowo - miętowy

04.07.2019

Czwartek

Płatki owsiane na mleku (1,7), chleb wieloziarnisty z masłem (1,7), sałata, kurczak gotowany, pomidor, herbata z cytryną

Rogalik z masłem (1,7), jogurt owocowy (7), herbata z cytryną, woda, arbuz

Zupa kalafiorowa (7,9), gulasz wieprzowy (1,7), kasza jęczmienna (7), surówka z młodej kapusty i marchewki, kompot wieloowocowy

05.07.2019

Piątek

Kasza kukurydziana na mleku (7), chleb mieszany z masłem (1,7), sałata, szynka wiejska, ogórek zielony, herbata z cytryną

Bułka z masłem (1,7), pasta z jaj (jajko gotowane, masło) (3,7), rzodkiewka, szczypiorek, kakao (7), herbata z cytryną, woda, taca warzyw: marchewka, kalarepka

Barszcz czerwony (7,9), pierogi ruskie z cebulą i śmietaną (1,7), kompot jabłkowo - truskawkowy

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE    


                        SMACZNEGO ZmieszanyUśmiechŚmiech