Przedszkole Nr 2|"Słoneczko"|w Wołowie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 413834
  • Do końca roku: 281 dni
  • Do wakacji: 88 dni

Kalendarium

Poniedziałek, 2019-03-25

Imieniny: Bolka, Cezaryny

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

Oferta gastronomiczna

Dzieci otrzymują 3 posiłki dziennie:

  • I Śniadanie         godz.    8:30
  • II śniadanie        godz.  11:30
  • Obiad                   godz.  13:30

Posiadamy dobrze wyposażone kuchnie w każdym z budynków, w związku z tym serwujemy domowe posiłki z dużą ilością warzyw i owoców. Posiłki przygotowywane są w całości w naszych kuchniach.  Dbając o zdrowe żywienie dzieci, przygotowujemy posiłki w piecu konwekcyjno-parowym, dzięki temu użycie tłuszczy i soli jest znacznie ograniczone.

Realizujemy Dobrą Praktykę Żywieniową typu HACCP.

W ramach realizacji programu "Mamo, tato, wolę wodę", dzieci piją wodę. Jest ona również ciągle dostępna w holach obu budynków przedszkolnych, gdzie usytuowane są dystrybutory z wodą.

W okresie od 17 września 2018 r. przygotowujemy obiady dla uczniów Szoły Podstawowej nr 1 w Wołowie.

 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

Legenda:

1.

Zboża zawierające gluten

2.

Skorupiaki i produkty pochodne

3.

Jaja i produkty pochodne

4.

Ryby i produkty pochodne

5.

Orzeszki ziemne

6.

Soja i produkty pochodne

7.

Mleko (laktoza) i produkty pochodne

8.

Orzechy i produkty pochodne

9.

Seler i produkty pochodne

10.

Gorczyca

11.

Nasiona sezamu

12.

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu > 10 mg/kg

13.

Łubin

14.

Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier waniliowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Źródło :

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

                                         

 JADŁOSPIS NA OKRES: 11.03.2019 r. – 22.03.2019 r.

 

Data

Dzień tygodnia

I śniadanie

II śniadanie

obiad

11.03.19

Poniedziałek

Pieczywo słonecznikowe z masłem (1,7), sałata, krakowska sucha, papryka czerwona, kakao (1,7), herbata z cytryną

Bułka pszenna z masłem (1,7), serek topiony, rzodkiewka, szczypiorek, kawa (1,7), herbata, banan

Zupa ryżowa (9), filet drobiowy z pieca, ziemniaki z koperkiem (7), surówka wielowarzywna ze śmietaną, kompot jabłkowo-miętowy

12.03.19

Wtorek

Płatki jaglane na mleku (7), chleb graham z masłem (1,7), twarożek (7)( ser twarogowy, szczypior, rzodkiewka, śmietana), herbata z miodem

STÓŁ SZWEDZKI: kiełbasa szynkowa, polędwica drobiowa, szynka wiejska, masło (7), papryka czerwona, ogórek zielony, sałata, bułka weka, bułka okrągła, herbata z cytryną, kawa inka (7)

Zupa koperkowa z ziemniakami (9), łazanki (1) z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego, kisiel wiśniowy

13.03.19

Środa

Płatki ryżowe na mleku (7), pieczywo orkiszowe z masłem (1,7), pasta jajeczna (3,7)(jajka, masło, koperek), szczypiorek, herbata z sokiem malinowym

Bułka pełnoziarnista z masłem (1,7), parówka cielęca na gorąco, ketchup, herbata, mandarynka

Zupa ogórkowa z ziemniakami (7,9), pierogi leniwe (1,3,7), marchewka z jabłkiem, kompot truskawkowo-jabłkowy

14.03.19

Czwartek

Płatki jęczmienne na mleku (7), pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), sałata, ser żółty, pomidor, herbata z cytryną

Bułka weka z masłem (1,7), pasztet drobiowy, papryka czerwona, kawa (1,7), herbata, jabłko

Rosół z zacierką (1,9), kotlet schabowy panierowany (1,3,7), ziemniaki z koperkiem (7), mizeria z ogórków (7), napój pomarańczowy

15.03.19

Piątek

Kasza kukurydziana na mleku (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasta rybna (7)(ryba, masło, ketchup), szczypiorek, herbata

Bułka grahamka z masłem (1,7), jajko(3), sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, kawa (1,7), herbata z cytryną

Krupnik zabielany (7,9), ryż z polewą truskawkową (7), kompot wieloowocowy

18.03.19

Poniedziałek

Chleb graham z masłem (1,7), szynka wiejska, sałata, papryka czerwona, kawa (1,7), herbata

Bułka weka z masłem (1,7), twarożek (7)( ser twarogowy, śmietana, szczypior, rzodkiewka), herbata z cytryną, jabłko

Zupa jarzynowa (9)( kalafior, fasolka szparagowa , groszek), gulasz wieprzowy (1,7), pęczak, sałatka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot jabłkowy

19.03.19

Wtorek

Płatki kukurydziane na mleku (7), pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), sałata, krakowska podsuszana, pomidor, herbata z cytryną

STÓŁ SZWEDZKI: bułka weka (1), rogal (1), masło (7), dżem z  owoców leśnych, miód wielokwiatowy, nutella, mleko (7), herbata owocowa

Zupa grochowa (9), mortadela panierowana (1,3,7), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot truskawkowy

20.03.19

Środa

Płatki ryżowe na mleku (7), pieczywo słonecznikowe z masłem (1,7), pasztet zapiekany, sałata, ogórek kiszony, herbata

Bułka pszenna okrągła (1), sałata , schab pieczony, pomidor, szczypiorek, kakao (7), herbata, banan

Zupa ogórkowa z ziemniakami (9), kotlet jajeczny (1,3), ziemniaki, marchewka z chrzanem i śmietaną (7), kompot z wiśni

21.03.19

Czwartek

Płatki owsiane na mleku (1,7), chleb orkiszowy z masłem (1,7), pasta rybna (7)(ryba, masło, ketchup), szczypiorek, herbata z cytryną

Bułka weka z masłem (1,7), jogurt owocowy, herbata, pomarańcza

Zupa pomidorowa z ryżem (7,9), zapiekanka makaronowa (1,7) z mięsem drobiowym, papryką i serem żółtym (7), kompot wieloowocowy

22.03.19

Piątek

Zacierka na mleku (1,7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), sałata , ser żółty, rzodkiewka, herbata z cytryną

Bułka weka z masłem( 1,7), pasta jajeczna (3,7) ( jajko, masło, koperek ), papryka czerwona, kawa inka (1,7), herbata, mandarynka

Kapuśniak (9), miruna z pieca, ziemniaki z koperkiem (7), surówka z kapusty pekińskiej i papryki czerwonej,  galaretka cytrynowa

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE    


                        SMACZNEGO ZmieszanyUśmiechŚmiech