Przedszkole Nr 2|"Słoneczko"|w Wołowie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 476721
  • Do końca roku: 222 dni
  • Do wakacji: 29 dni

Kalendarium

Czwartek, 2019-05-23

Imieniny: Leoncjusza, Michała

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

Oferta gastronomiczna

Dzieci otrzymują 3 posiłki dziennie:

  • I Śniadanie         godz.    8:30
  • II śniadanie        godz.  11:30
  • Obiad                   godz.  13:30

Posiadamy dobrze wyposażone kuchnie w każdym z budynków, w związku z tym serwujemy domowe posiłki z dużą ilością warzyw i owoców. Posiłki przygotowywane są w całości w naszych kuchniach.  Dbając o zdrowe żywienie dzieci, przygotowujemy posiłki w piecu konwekcyjno-parowym, dzięki temu użycie tłuszczy i soli jest znacznie ograniczone.

Realizujemy Dobrą Praktykę Żywieniową typu HACCP.

W ramach realizacji programu "Mamo, tato, wolę wodę", dzieci piją wodę. Jest ona również ciągle dostępna w holach obu budynków przedszkolnych, gdzie usytuowane są dystrybutory z wodą.

W okresie od 17 września 2018 r. przygotowujemy obiady dla uczniów Szoły Podstawowej nr 1 w Wołowie.

 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

Legenda:

1.

Zboża zawierające gluten

2.

Skorupiaki i produkty pochodne

3.

Jaja i produkty pochodne

4.

Ryby i produkty pochodne

5.

Orzeszki ziemne

6.

Soja i produkty pochodne

7.

Mleko (laktoza) i produkty pochodne

8.

Orzechy i produkty pochodne

9.

Seler i produkty pochodne

10.

Gorczyca

11.

Nasiona sezamu

12.

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu > 10 mg/kg

13.

Łubin

14.

Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier waniliowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Źródło :

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

                                         

 JADŁOSPIS NA OKRES: 29.04.2019 r. – 10.05.2019 r.

 

Data

Dzień tygodnia

I śniadanie

II śniadanie

obiad

29.04.2019

Poniedziałek

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasta rybna (filet z makreli, masło, ketchup) ( 4,7), szczypiorek, herbata z cytryną, kawa (1,7)

 

Bułka weka z masłem (1,7), sałata, kiełbasa krakowska sucha, pomidor kakao (7), herbata z cytryną

Zupa jarzynowa ( groszek zielony, kalafior) (9), makaron z serem (1,7), marchewka z jabłkiem, kompot porzeczkowy

30.04.2019

Wtorek

Płatki jęczmienne na mleku (1,7), chleb wieloziarnisty z masłem (1,7), pasta z jaj (jajko, masło) (1,3), rzodkiewka, szczypiorek, herbata z miodem

 

Bułka weka z masłem (1,7), serek topiony (7), papryka czerwona, kawa (1,7), herbata z cytryną, jabłko

Zupa wiejska (9), gulasz wieprzowy (1,7), kasza jęczmienna (1), ogórek konserwowy, kompot wieloowocowy

02.05.2019

Czwartek

Chleb słonecznikowy z masłem (1,7), pasztet drobiowy, ogórek zielony, herbata z cytryną

 

Bułka weka (1), nutella, herbata z cytryną

Zupa ryżowa (9), pyzy z mięsem i cebulką (1), kompot wieloowocowy

06.05.2019

Poniedziałek

Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), sałata, kiełbasa szynkowa, pomidor, herbata z cytryną, kawa (1,7)

Bułka weka z masłem (1,7), dżem truskawkowy niskosłodzony, mleko (7), herbata z cytryną, banan

Krupnik (9), kotlet schabowy (1,3,7), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną (7), kompot wieloowocowy

07.05.2019

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku (7), chleb słonecznikowy z masłem (1,7), pasztet zapiekany, ogórek zielony, herbata z cytryną

STÓŁ SZWEDZKI: chleb graham (1), bułka weka (1), masło (7), jajko gotowane (3), kiełbasa krakowska, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (7), ogórek zielony, pomidor, kakao (7), herbata

Zupa koperkowa (7,9), makaron spaghetti z sosem bolognese (1,), kompot jabłkowo - miętowy

08.05.2019

Środa

Płatki owsiane na mleku (7), pieczywo z masłem (1,7), pasta rybna ( filet z makreli, masło, ketchup), szczypiorek, herbata z sokiem malinowym

Bułka okrągła z masłem (1,7), sałata, szynka gotowana, papryka czerwona, kawa (7), herbata z cytryną, jabłko

Zupa brokułowa (9), kotlet z jaj (3,7), ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną (7), kompot porzeczkowy

09.05.2019

Czwartek

Makaron na mleku (1,7), chleb wieloziarnisty z masłem (1,7), sałata, kurczak gotowany, pomidor, herbata owocowa

Rogalik z masłem (1,7), jogurt owocowy (7), herbata z cytryną, winogron

Zupa z fasolki szparagowej (7,9), zrazy w sosie (1,7), kasza jęczmienno – gryczana, surówka z kapusty pekińskiej i papryki czerwonej, kompot wieloowocowy

10.05.2019

Piątek

Płatki jaglane na mleku (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), sałata, ser żółty (7), rzodkiewka, herbata z cytryną

Bułka weka z masłem (1,7), schab pieczony, ogórek zielony, kawa (1,7), herbata z cytryną, taca warzyw

Zupa zacierkowa (9), zapiekanka ziemniaczana z papryką (7), galaretka cytrynowa

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE    


                        SMACZNEGO ZmieszanyUśmiechŚmiech