Jadłospis
Oferta gastronomiczna
Dzieci otrzymują 3 posiłki dziennie:
- I Śniadanie godz. 8:30
- II śniadanie godz. 11:30
- Obiad godz. 13:30
Posiadamy dobrze wyposażone kuchnie w każdym z budynków, w związku z tym serwujemy domowe posiłki z dużą ilością warzyw i owoców. Posiłki przygotowywane są w całości w naszych kuchniach. Dbając o zdrowe żywienie dzieci, przygotowujemy posiłki w piecu konwekcyjno-parowym, dzięki temu użycie tłuszczy i soli jest znacznie ograniczone.
Realizujemy Dobrą Praktykę Żywieniową typu HACCP.
W ramach realizacji programu "Mamo, tato, wolę wodę", dzieci piją wodę. Jest ona również ciągle dostępna w holach obu budynków przedszkolnych, gdzie usytuowane są dystrybutory z wodą.
W okresie od września każdego roku przygotowujemy również obiady dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 1 w Wołowie.
Nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem pionów kuchennych pełni pani Ewa Krężel - intendent przedszkola.
Kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 700 - 1500 e-mail: ewa.krezel@psloneczko.szkolnastrona.pl tel. 735 917 868
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
Legenda:
1. |
Zboża zawierające gluten |
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne |
3. |
Jaja i produkty pochodne |
4. |
Ryby i produkty pochodne |
5. |
Orzeszki ziemne |
6. |
Soja i produkty pochodne |
7. |
Mleko (laktoza) i produkty pochodne |
8. |
Orzechy i produkty pochodne |
9. |
Seler i produkty pochodne |
10. |
Gorczyca |
11. |
Nasiona sezamu |
12. |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu > 10 mg/kg |
13. |
Łubin |
14. |
Mięczaki |
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Źródło :
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.